A A A

Protez diş ve diş dolgusu abdeste mâni midir?

     Diş dolgusu ve protez diş abdeste ve gusle mâni değildir. Bunların abdeste ve gusle mâni olabileceğinden hiç bahsedilmemiş ve abdest ile alakası hiç kurulmamıştır. Mesela Fetevay-ı Kadıhan’da: “Şer’i usullerle boğazlanmış bir koyun dişi veya gümüş bir diş edinmek caizdir ve bunda ihtilaf yoktur.” denilir. Hâlbuki ister koyun dişi olsun ister gümüş diş olsun, çıkan dişin yerine konulduğunda altına su geçirmeyeceği muhakkaktır. Demek bu hoş görülmüştür.

     Fıkıh kitaplarında “Yara sargısına mesh” bahsinde: “Yara açık kalmakla veya su değmekle zarar görecek olsa, yara sarılır ve üzerine mesh edilir. Yaranın ömür boyu sürmesi hâlinde, meshin de ömür boyu devam edeceği” yazılıdır. Diş dolgusu da bundan farklı bir şey değildir.

     Ayrıca diş dolgusunu yaptırmak için abdestli olmak da gerekmemektedir. Hatta cünüp veya âdet hâlindeki bir kadın, temizlenmeden diş dolgusu yaptırabilir, protez diş takabilir.

çalışıyor..